mandag den 11. juni 2012

Lukunki




Lukunki er en mindre, men  langstrakt landsby på begge sider af hoved vej N1 som løber tværs igennem den sydlige provins Katanga i den Demokratiske Republik Congo.
Lukunki ligger på et fladt område 3 km øst for landsbyen Mununu, midt imellem disse to landsbyer ligger Mulungwishi missions stationen.

Kører man igennem Lukunki i bil på den brede jordvej som er N1, ser bare endnu en landsby med små huse af soltørrede mursten og stråtag og masser af små børn som løber og vinker i støvskyen fra bilen, er man heldig for man øje på den sølvfarvede håndpumpe mellem gruppen  af kvinder og store piger med kulørte kjoler og gule 20 liters dunke.

Men står man ud af bilen og går de 2km i gennem Lukunki opdager man gradvist at her er lidt anderledes end i de flest små landsbyer i Katanga provinsen. Her er mere orden og mindre beskidt, javel er er rød jord og masser af støv, hvad er det som er lidt anderledes. Ingen små grise som løber frit omkring og leder efter føde.

Høvding ”Chef Mwebu” forklarer vi gør hvad vi kan med de midler vi har, for at forbedre levestandarden, det betyde at vi prøver at begrænse spredning af sygdomme, vi vil gerne have at her er ryddet og at det ikke lugter. Grise skal være i indhegning, affald skal samles og brændes uden for byen og vi har en brønd med en hånd pumpe midt i byen, hvor alle kan hente rent drikkevand.






Der bor lidt over 4500 mennesker i Lukunki, de 2700 her af er børn under 15år. En af beboerne i Lukunki er Mama Jeanette en bestemt og skarp kvinde, som er sygeplejerske ved bespisningsprogrammet på klinikken ovre på missionsstationen. En anden beboer er Papa Jacques far til fem børn, Jacques var med til at lave drikkevands forsyningen i Mununu fra første spadestik til den sidste vandhane var sat op og han tager til Mununu for at hjælper med vedligehold.

Chef Mwebu og Mama Jeanette siger: Vi har set og hørt at både børn og voksne i Mununu ikke får diarre nær så ofte som før, på klinikken kommer der kun halvtreds slemme tilfælde om måneden, hvor der før de nye vandhaner kom langt over trehundrede. Og sidste år kom der slet ingen tyfus tilfælde fra Mununu på klinikken.

Chef Mwebu og Mama Jeanette siger også. vi vil gøre alt hvad vi kan for at få et drikkevands system, som det der er i Mununu og de har hele landsbyen bag sig når de siger det. Men vi ved at de har brug for hjælp.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar